Ikzelf stam uit de tijd dat er nog een opkomstplicht bestond (de dienstplicht bestaat kennelijk nog steeds) en dat vond ik een vrij zinloze missie, dus ik koos er liever voor om bijvoorbeeld met bejaarden door het park te wandelen in plaats van me anderhalf jaar te vervelen op een duffe kazerne. Kort na mijn (sociale) diensplicht werd de opkomstplicht afgeschaft, waardoor het tekort aan de juiste hoeveelheid manschappen voor Defensie nog groter is geworden. Hoewel ik me niet kan voorstellen dat met een stel ongemotiveerde jongens een oorlog valt te winnen heeft de Landmacht ze klaarblijkelijk wél nodig.
Omdat ik – ondanks mijn weigering om op vijanden te leren schieten – toch graag mijn steentje bijdraag aan een veiliger Nederland, wil ik onze regering wel een handje helpen bij het vinden van de vereiste 6000 kandidaten die het leger ieder jaar opnieuw nodig heeft om de boel een beetje op oorlogssterkte te houden. Dus ging ik op zoek in mijn platenkast om te kijken wat ik aan promotiemateriaal voorhanden heb om via deze rubriek nog wat zieltjes te winnen.
Ik vond één algemeen singletje over de Landmacht en eentje over de opleiding tot Beroepsonderofficier die halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw zijn uitgegeven door de Koninklijke Landmacht om mensen te werven voor het boeiende vak van beroepsmilitair. Ook toen was er dus blijkbaar al een tekort aan mankracht en Defensie stelde alles in het werk om aan de juiste hoeveelheid mensen te komen. Op de twee ‘epeetjes’, zoals ze door de uitgever worden genoemd, horen we niemand minder dan Sonja Barend mensen interviewen die een baan bij de Landmacht preferen boven een beroep in de gewone burgermaatschappij. Voor mij was Sonja Barend altijd een beetje het gezicht van ‘linksig’ Nederland, dus ik vond de keus van de uitgever om uitgerekend háár de interviews te laten doen wel van enige lef getuigen. Maar ik las dat Sonja in de jaren zeventig juist héél hip was, het toonbeeld van de zelfstandige werkende vrouw die midden in het leven staat. Dus misschien was de keus voor mevrouw Barend toch niet zo’n verkeerde. Maar... als je goed luistert hoor je de ironie in haar stem doorklinken. Ze houdt zich graag een beetje van de domme en uit haar vraagstelling en reakties blijkt eigenlijk wel dat ze het allemaal maar niks vindt die hele militaire toestand.
Dus de kans dat er na het publiceren van dit artikel een stormloop op de ‘banenwinkels’ van de Landmacht komt lijkt mij op zijn zachtst gezegd nogal klein. Maar ik heb mijn best in ieder geval gedaan en ik ben blij dat ik de ellende die ik soms in mijn platenverzameling tegenkom met u heb kunnen delen!