Ik zal het maar meteen eerlijk zeggen, ik doe er niet aan mee. Op 1 november heb ik me gewoon netjes geschoren en dat ben ik tot nu toe blijven doen. Een goed argument daarvoor is dat ik mijn vrouw niet nog een extra reden wil geven om me het huis uit te gooien. Een snor blijft nou eenmaal een snor, ook al groeit ‘ie voor het goede doel. Voor mij geen gezichtsbeharing dus, maar gelukkig heb ik nog altijd een platenkast hier in huis staan waar ik zo af en toe iets nuttigs mee probeer te doen. En dus is dit een uitstekende gelegenheid om wat platen bij elkaar te zoeken waarop mannen met snorren staan. Vrouwen zijn overigens niet automatisch uitgesloten van deelname maar tot mijn grote spijt kon ik zogauw geen enkele platenhoes vinden met daarop een besnorde dame. U zult het dus met de mannen moeten doen maar er zijn er gelukkig genoeg.
Bekende snordragers als Ted de Braak of Freddie Mercury zijn uiteraard van de partij maar ook een heel leger van mannen waar u en ik voorheen misschien nog nooit van gehoord hadden. De snorren zijn in te delen in verschillende varianten waarvoor naar alle waarschijnlijkheid prachtige namen verzonnen zijn. De beste ‘mannen-met-snorren-platenhoezen’ zijn wat mij betreft close-up afbeeldingen waarbij de snor van de zanger of muzikant pontificaal in beeld verschijnt. Meestal echter zijn de snordragers niet alleen en moeten ze de hoesfoto delen met andere bandleden die niet per sé ook een haardos onder de neus hebben. De leukste snorhoezen zijn dan ook die waarbij álle bandleden gezichtsbeharing hebben zoals bijvoorbeeld Kool & the Gang of de Mariachi mannen van Jalisco. Dat mogen dan natuurlijk ook alleen maar snorren zijn en niet ook nog eens een sik of een baard want die leiden de aandacht te veel af van het echte werk. U begrijpt het inmiddels wel, ik ben met hele andere ogen naar de grammofoonplaten in mijn kast gaan kijken!
Niet alle snorren op de platenhoezen die ik voor u op een rijtje heb gezet zijn echte snorren. Kennelijk is een nepsnor nog altijd een manier om de lachers op je hand te krijgen. Eigenlijk horen die er natuurlijk niet tussen maar voor de volledigheid heb ik er toch nog maar een paar aan toegevoegd. Soms zijn de snorren zo klein of slecht zichtbaar dat het niet eens een snor genoemd zou mogen worden. Hoewel iemand als Dolf Brouwers in de rol van Sjef van Oekel er toch behoorlijk populair mee is geworden. Opvallend is ook de platenhoes waarbij de aandacht voor de snor volledig in het niet valt bij de rest van de foto. De danser op deze grammofoonplaat heeft een zichtbaar verzorgd snorretje maar zijn strakke witte satijnen pak met gekleurde versierselen leidt alle aandacht af. En dan heb ik het nog niet eens over zijn danspartner gehad.
Het topstuk onder de platenhoezen waarop mannen met snorren staan afgebeeld in mijn kast is toch wel Sgt. Pepper van de Beatles. Hoewel ze wat klein staan afgebeeld dragen de mannen duidelijk zichtbaar allevier een snor. Het is echter een klaphoes waarbij op de binnenkant ook nog een close-up van de Fab Four met gezichtsbeharing zichtbaar is. En als klap op de vuurpijl zit er een uitknipvel met daarop onder andere een afbeelding van een levensgrote snor zodat u, mocht u daar behoefte aan hebben, zelf thuis ook Sgt Peppertje kunt spelen.
Dan hebben we ook nog de Belgische zanger Moustache die zich behoorlijk in de problemen heeft geholpen met die naam. Om een beetje geloofwaardig over te komen zal hij de rest van zijn carrière als zanger met een niet geringe snor door het leven moeten gaan.
Om dit stukje volwaardig af te sluiten ook nog maar een muzikale snor. Henk Elsink bracht in 1968 een singletje uit met de veelzeggende titel ‘Snor’. Dat plaatje staat echter niet in mijn kast, maar wel een reclamesingle die hij opnam voor het Bedrijfschap Horeca. Op de b-kant van dat plaatje staat hetzelfde liedje 'Snor' dat ik u toch niet wilde onthouden.
Bekijkt u de snorren hieronder nog maar eens rustig. Desgewenst kunt u er op klikken en ze uitvergroot zien. Op eigen risico uiteraard! En mocht het nodig zijn morgenvroeg, succes met scheren.