dinsdag 21 september 2010

Zomerhits

Het is vanaf 21 september officieel herfst maar het astronomisch bepaalde begin van de herfst valt op het noordelijk halfrond rond 23 september. Hoe je het ook wendt of keert, de zomer is definitief voorbij en dus is het tijd om te bepalen welke plaat gekozen kan worden tot zomerhit van 2010. Althans, zo dacht ik dat het zou gaan... Maar kennelijk werkt het anders want ergens half augustus was al bekend dat het nummer 'We no speak Americano!' van Yolanda Be Cool vrs. DCUP tot zomerhit van 2010 is uitgeroepen.








Dit alles valt te lezen op zomerse50.nl, een website die geheel in het teken staat van zomerhits. De site is opgezet rond het radioprogramma Zomerse 50 dat is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement met 150 omroepen die de hitlijst uitzenden in Nederland en Belgie.

In mijn platenkast staat een rijtje grammofoonplaten dat ergens het woord 'zomerhits' of iets van gelijke strekking op de hoes heeft staan. Een zomerhit – zo lees ik op Wikipedia – is vaak een vrolijk up-tempo nummer met een aparte, exotische klank, waardoor mensen het snel associëren met zomers weer en vakantie. Het woord 'zomer' hoeft niet per sé in de titel te zitten zo blijkt als ik de lijst van zomerhits uit de Zomerse 50 bekijk. Bij een groot aantal platen is dat echter wel het geval en, op een enkeling na, heeft het overige deel van de liedjes inderdaad een exotisch klinkende naam.


Bij mijn zomerse platen is er echter lang niet altijd sprake van vrolijkstemmende liedjes. Daar staan soms nummers of titels op waarop de zon of de zomer ver te zoeken is! Neem bijvoorbeeld 'Dokter Bernhard' van Bonnie St. Claire, een lied waarin een arts een vrouw vertelt dat haar man het ziekenhuis niet levend zal verlaten. Niks geen vrolijk, up-tempo nummer met een exotische klank, een regelrechte tranentrekker is het!


Eerder schreef ik al over 'bikiniplaten', LP's waarbij op de hoes steevast een jonge vrouw in bikini staat afgebeeld. Bij de 'zomerhitplaten' zijn de dames soms nog schaarser gekleed. De hoes van de LP '16 Sappige Zomersongs' is daar een goed voorbeeld van. We zien een dame met alleen een bikinibroekje aan, zittend op het strand tussen een berg exotisch fruit. Zomergevoel ten top dus!
Echter in het openingsnummer van de plaat mijmeren een man en vrouw hoe hun leven er uit zal zien als hun liefje hen verlaten heeft. En dat is geen vrolijk toekomstbeeld zo kan ik u mededelen. De vreugde is uit hun leven verdwenen, de zon is nergens meer te bekennen, ze doen de gordijnen dicht, de deur op slot en gaan rustig zitten wachten op hun dood. Dat is kort samengevat een beetje waar het over gaat. Allesbehalve een gezellig zomers deuntje dus.


Ook op de hoes van 'Summer Hits Volume 1' staat een bijna geheel ontblote dame op een strand, dit keer overigens zonder fruit. Eén van de liedjes op de plaat gaat over een man die er iets te lustig op los leefde wat betreft de omgang met vrouwen en die dat vervolgens met de dood moet bekopen. En daar blijft het niet bij want in een ander nummer geeft de zanger van het lied alvast een voorproefje op zijn eigen dood door te zingen dat hij liever niet heeft dat er gehuild wordt als hij er niet meer is.

Een derde lied op de plaat leert ons dat als we zo doorgaan met ons gedrag, we de hele aardbol naar de sodemieter helpen. De makers van deze plaat moeten zich vergist hebben en gedacht hebben dat ze bezig waren een plaat samen te stellen voor een stevige herfstdepressie.


De dubbel LP Beach Party staat gelukkig wel bijna helemaal vol met opbeurende liedjes over zon, zee en strand. De plaat eindigt echter met een nummer over een fataal eindigende autorace tussen twee rivaliserende tieners. Een mooie manier om je prettige, zomerse gevoel in één keer om zeep te helpen.


Maar gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel en staan er op de andere platen wel een hoop liedjes die voldoen aan de eisen van een zomerhit. Vooral met die exotisch klinkende namen zit het wel goed. Wat dacht u van liedjes met titels als 'Tooralooralooraloo', 'Chirpy Chirpy, Cheep Cheep', 'Ra-Ta-Ta', 'Co Co' en 'El Bimbo'? Met dat soort titels kan de zomer toch niet meer kapot? Jammer alleen dat we er weer een jaar op moeten wachten.

2 opmerkingen:

Rick zei

Ben een grote liefhebber van muziek (ben muzikant) maar schrijf zelden op mijn eigen blog over muziek. Jij gelukkig wel, en dat 'gelukkig' zit hem in de hoes van Beach party. Die LP had ik namelijk als kind. Helaas verdwenen in de loop der decennia, en volgens mij niet op Spotify te vinden. Leuk dat je de hoes hebt gepost! Gouden herinneringen! R

Unknown zei

Dank je wel voor je reactie.
Dit blog is al vrij oud en werkt ook niet echt optimaal meer.
Ik heb er al jaren niks meer op gepost.
Maar bedankt voor de complimenten en goed om te weten dat het blog nog steeds gevonden wordt.
Ooit als ik tijd heb ga hop ik er weer eens mee verder te gaan! ;-)

Groet,
Bas