dinsdag 10 juli 2007

Barbecue Party

Nu het eindelijk zomer is kan er ook weer lekker gebarbecued worden. En met wie kunt u dat beter doen dan met… nou ja, noem maar wat willekeurige namen uit uw vrienden- of familiekring. Maar de láátste aan wie u zult denken als u lekker in uw tuin wat vlees wil grillen is waarschijnlijk Tonny Eyk. En toch nam hij in 1975 een LP op met de rake titel ‘Barbecue Party’. En Tonny pakte flink uit want je kreeg er ook nog ‘gratis barbecue recepten’ bij. Bovendien wordt de naam van Harry Verbeke die de tenor sax bespeeld nog eens extra vernoemd, maar of dat wel een aanbeveling is waag ik te betwijfelen.

tonny_eyk_bbq_lr.jpg

screeching_lr.jpgsteak_lamour_lr.jpgbob_banaan1_lr.jpgbob_banaan2_lr.jpgDe LP staat vol met easy listening evergreens die met vlees grillen of eten in het algemeen niks te maken hebben. Wat dat betreft past het hoesje bij de CD die de Amerikaanse punkrockband Screeching Weasel in 1994 uitbracht in dezelfde categorie als Tonny’s Barbecue Party LP. En ook de titel van die CD zou de lading volledig hebben gedekt: ‘How to make enemies and irritate people’!


De foto op de hoes van de Barbecue Party laat ons een Tonny Eyk zien zoals ik hem nog niet kende. Met één hand behendig een spare ribje omdraaien, terwijl zijn andere hand op een gelukzalig kijkende dame rust. Wellicht is er een mooie carrière als kok aan hem voorbij gegaan.

In Duitsland pakken ze de zaken uiteraard serieuzer aan en wel met een heuse ‘draaischijfkok’. Het gaat om de televisiekok Ulrich Klever die een singletje heeft opgenomen met daarop een kookcursus. Terwijl de Fred Silverband in de achtergrond een aardig dansmuziekje speelt vertelt Ulrich ons hoe we een steak moeten bakken of een droge Martini kunnen mixen.

Tonny Eyk was niet de enige die de combinatie recepten en muziek ontdekt had. Het leukste plaatje in mijn kast wat dat betreft, is misschien wel het reklameplaatje van Dole met daarop ‘de barre avonturen van Bob Banaan’. Het singletje bevat een sprookje met wat liedjes van Bob Banaan in het land Dole en in het hoesje staan 12 recepten die uiteraard allemaal te maken hebben met banaan. Dus terwijl moeder zich waagde aan de ‘Bananen karnemelkshake’ of de ‘Bananen-prei salade’ konden de kinderen genieten van een spannend sprookje. Ik zie trouwens dat het alweer is gaan regenen dus van barbecueën komt voorlopig ook niks meer terecht…

Geen opmerkingen: